Wat moet het eigenlijk worden?

In de Limburgzaal van ons theater probeert Dolf Jansen zijn oudejaarsconference op mij en een paar andere Heerlenaren uit.
“Wanneer is het af?” vraagt Dolf.
“Ik zie dat het nu weer afgebroken wordt. Wat moet het eigenlijk worden?”
“Maankwartier!” roept een man vanaf het balkon.
“Nee!”,roept een vrouw rechts voor mij.
“Oh, wat dan?” vraagt Dolf.
“Dat weten we nog niet”, antwoordt de vrouw.
“Hoezo, dat weten we nog niet?” vraagt Dolf met zijn Amsterdamse bril.
“Ja, we weten het gewoon het nog niet”, antwoordt de vrouw.

Tja Dolf, zo gaat dat hier in Heerlen. Het is tenslotte geen Amsterdam. Als hier iets wordt afgebroken, dan is die ruimte over. Het is niet zoals in Amsterdam, dat er al uitgebreide plannen liggen voor de herinvulling. In Amsterdam lopen namelijk veel meer mensen door het centrum dan een aantal jaar geleden, met name toeristen. Hier in Heerlen lopen juist veel minder mensen door het centrum, waardoor we ruimte overhouden.

Via Parkstad deed onderzoek naar de afname van het aantal centrumbezoekers en heeft ondertussen de resultaten gepubliceerd van dat onderzoek onder haar ledenpanel. Interessant daarin is de reden waarom mensen het centrum bezoeken. De meest voorkomende reden om naar het centrum te komen blijkt horecabezoek, gevolgd door evenementbezoek. Slechts 1 op de 3 centrumbezoekers komt om te winkelen, dat daarmee op plek 3 staat.

Dus als inmiddels tweederde van de centrumbezoekers niet meer komt om te winkelen, moet er toch eens goed worden nagedacht over het gebruik en de invulling van het Heerlense centrum. Want als we niet meer winkelen, hoe gaan we die overgebleven ruimte in het centrum dan wel gebruiken?

Wat zal de nieuwe functie van het Heerlense centrum worden? Lees de hele column op ‘Ik ben in Heerlen, wat nu?!’ 

Een reactie plaatsen

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s