2,3 miljoen bondscoaches

John de Mol dacht het helemaal voor elkaar te hebben gisteravond. Uit dik 500 inzendingen selecteerde hij willekeurig 6 liedjes. Vervolgens laat hij het Nederlands publiek bepalen welke naar het Eurovisie Songfestival gaat. Om deze 2,3 miljoen bondscoaches een beetje te helpen vloog hij 100 mensen uit verschillende landen van Europa in en nodigde hij een ‘vakjury’ uit. John was gisteravond helemaal klaar voor de strijd.

De vakjury, die de afgelopen jaren in verschillende samenstellingen had bewezen per definitie incompetent te zijn, moest door het uitspreken van hun voorkeur duidelijk maken waar in ieder geval niet op moest worden gestemd door het Nederlands publiek. Deze keer had John, eveneens willekeurig, als vakjury gekozen voor DJ Afrojack (omdat hij de vriend van Paris Hilton is?), Jeroen Nieuwenhuize, Carlo Boszhard verkleed als Ali B, Irene Moors verkleed als Stacey Rookhuizen en Mari van de Ven verkleed als Carlo Boszhard. Ondanks wat gemol van Jeroen (“ik ga mee met de buitenlanders”) en Afrojack (“Ik vond jouw liedje wat afgezaagd.”), die zich af en toe tot ware songfestival specialisten ontpopten, deed de jury uitstekend haar werk en pikten ze de kansloze deelnemers voor een overwinning in Bakoe er feilloos uit.

Om duidelijk te maken waar wel op te stemmen, zijn de 100 Europeanen  ingevlogen. Dan lijkt het zo simpel. De ‘vakjury’ vertelt waar zij op stemmen, die keuze moeten de kijkers thuis dus niet maken. Vervolgens zegt presentator Jan Smit voor, die het overigens best aardig deed, wat Europa leuk vindt. De Tros kijker moet dan dezelfde keuze maken als de 100 Europeanen. Makkelijker kan het bijna niet.

Dat dit voor 2,3 bondscoaches te moeilijk is, bleek al in de tweede stemronde. Waar 75 van de 100 Europeanen voor stoeipoes Rafaella en haar chocoladeliedje gingen en de ‘vakjury’ koos voor Joan, bleken de 2,3 miljoen bondscoaches thuis niet in staat het juiste sms nummer in te typen en kon Rafaella al naar huis. Dag songfestival overwinning.

Bij de finale bleek het kwartje opeens wel te zijn gevallen bij de bondscoaches thuis. Waar de jury Pearl en Ivan alvast op een voorsprong zette voor een nieuw songfestival fiasco, werd dit advies genadeloos van tafel geveegd door de 2,3 miljoen bondscoaches en gaat indiana Joan ondanks haar maffe outfit naar het Songfestival.

Toen was het kwaad echter al geschied, met Rafaella hadden we namelijk dik gewonnen. Maar ook met Joan moet het een finaleplaats haalbaar zijn. Weg met die verentooi en een beetje Mumford & Sons erin en we hebben een catchy eigentijds liedje dat moet kunnen strijden met deze inzending uit Noorwegen.

Wat dit nationaal songfestival wel heeft bewezen, is dat het leggen van een keuze bij 2,3 miljoen bondscoaches ook niet werkt. Gelukkig hebben we deze zomer in Oekraine 1 bondscoach en begrijpt die dat mooi spel geen voorwaarde is om Europees kampioen te worden. John, je hebt een jaar de tijd om die persoon te vinden voor het Songfestival 2013. Voor dit voorjaar wens ik Bert en Joan veel succes!

Een reactie plaatsen

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s