De ballen verstand van Social Media

“Spannend… Zometeen naar Schiphol en dan 9 weken On The Road! Ik heb een twitter verbod gekregen dus bij deze.. BYE ga jullie missen! XXX B”

Deze tweet komt van @brittjje, ofwel Britt Dekker, inmiddels wereldberoemd in Nederland dankzij haar onnavolgbare uitspraken in de tv programma’s Take me Out, Echte meisjes in de Jungle en De Wereld Draait Door. @brittjje gaat voor RTL op wereldreis samen met haar vriendin ‘Ik vind alles neutraal’ @ymkethemovement en een aantal nog niet bekendgemaakte echte meisjes.

“Britt twittert nogal veel en we zijn bang dat ze van alles vertelt over waar ze is en wat ze doet. Dan is het programma niet meer zo spannend.”

Dit zegt een zegsvrouw van RTL op nu.nl. Na het succes van The Voice of Holland, zowel in kijkcijfers als op social media, dacht ik dat ze bij RTL wel begrepen hadden hoe ze social media moeten inzetten om een tv programma te hypen. Het twitterverbod voor @brittjje laat echter zien dat het brein achter het social media succes van #TVOH in ieder geval niet bij RTL werkt.

@brittjje heeft op dit moment maar liefst 62.213 volgers op Twitter. Als RTL @brittjje lekker door laat Twitteren bereikt zij tienduizenden potentiële kijkers die in 140 tekens in een vroeg stadium, tijdens de opnames al, nieuwsgierig worden gemaakt naar haar nieuwe programma. Door haar volgers in korte berichten te vertellen waar ze is en wat ze beleeft, maakt @brittjje haar programma interessanter voor haar volgers, en misschien ook wel spannender.

Door haar tweets word ik als volger namelijk geïnteresseerd naar het verhaal achter een tweet. Als ik weet dat @brittjje in Verweggistan is, word ik nieuwsgierig hoe ze daar is gekomen, hoe ze met de met de lokale bevolking communiceert enzovoort. Dát verhaal maakt het programma voor mij interessant. Het enige dat RTL of @brittjje nog moet doen tegen de tijd dat haar programma op de buis komt, is mij even herinneren aan haar tweets. Makkelijker kan het promoten van een tv programma niet zijn. Dat @brittjje dit spel uitstekend weet te spelen heeft ze al laten zien tijdens haar Playboy fotoshoot.

Tussen de onnavolgbare uitspraken van @brittjje, zal ik van RTL helaas tijdens Echte meisjes op zoek naar zichzelf, zoals het programma gaat heten, ook moeten kijken naar de beelden van een groep vol spanning wachtende meisjes op een vliegveld die vervolgens in extase uitbarsten bij het te horen krijgen van de volgende halte in hun wereldreis. Want een verrassingselement levert volgens RTL spannende televisie op. Nou, die beelden heb ik de afgelopen jaren bij Wie is de Mol, Waar is de Mol, Hollands Next Top Model en meer van dat soort programma’s al vaak genoeg voorbij zien komen en dat komt echt mijn neus uit. Dat een interessant tv programma geen origineel format hoeft te hebben, heeft RTL volgens mij zelf uitgevonden met Oh Oh Cherso. Een aantal goede persoonlijkheden is al genoeg voor een interessant programma en een slecht format kan dat alleen maar in de weg zitten.

Ik wacht nu in spanning af hoe RTL het voor elkaar gaat krijgen dat ik naar Echte meisjes op zoek naar zichzelf ga kijken. Hopelijk laten ze @brittjje haar programma niet in een later stadium via twitter promoten, want dat gaat onherroepelijk onecht overkomen. @brittjje moet het juist hebben van haar oprechte, eerlijke en pure imago. Als dat om zeep wordt geholpen, gaat dat zeker ten koste van de kijkcijfers. Verkrampt om aandacht vragende tv persoonlijkheden zijn immers de laatste jaren met bosjes afgeserveerd.

Een reactie plaatsen

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s