Meerderhedenangst

Gisteravond heeft Dolf Jansen zijn oudejaarsconference online gezet. Een paar maanden geleden bevond ik mij in de Limburgzaal van ons mooie theater, waar Dolf zijn oudejaarsconference alvast op mij en een aantal anderen uitprobeerde. Dolf vroeg ons waar wij ons zorgen over maken. Vurig hoopte hij op een antwoord waarmee hij makkelijk een bruggetje kon maken naar het onderwerp ‘terreur’, maar dat antwoord kwam niet. Heerlen maakt zich namelijk niet zo’n zorgen over terreur. Terreur is iets dat alleen maar ver weg gebeurt. Dat gebeurt in Brussel en Parijs enzo, dat is toch minimaal 1 uur rijden vanuit Heerlen.

Volgens het aanwezige publiek maakt Heerlen zich wél druk om de ranglijstpositie van Roda JC in de Eredivisie én enge mannen. Enge mannen zijn volgens Heerlen Trump en Putin. Of Wilders ook tot die categorie behoort is helaas niet besproken, maar gezien de laatste verkiezingsuitslag waarschijnlijk niet.

Ikzelf moest even iets langer nadenken om tot een goed antwoord te komen waarover ik mij zorgen maak. Ondertussen weet ik het.Ik maak mij grote zorgen over minderheden. Een specifieke minderheid om precies te zijn: Jongeren.

Jongeren die op dit moment tussen de 15 en 30 zijn. Jongeren die op eigen benen moeten gaan staan in een maatschappij waarin ze al met 3-0 achter staan. Jongeren die een studieschuld hebben die moet worden afbetaald. Jongeren die geen huis kunnen kopen omdat huizenprijzen worden opgedreven door gunstige spelregels voor goedverdienende ouderen. Jongeren zonder uitzicht op een vaste baan door flexcontracten en een ontslagprocedure die instroom van jonge talentvolle medewerkers onmogelijk maakt.

Daar komt nog een probleem bij: Jongeren zijn een minderheid in een maatschappij waarin de meerderheid vooral begaan is met het nog beter maken van de eigen situatie. Een situatie waarvan men niet beseft hoe goed deze daadwerkelijk is. Getuigen hiervan zijn de keuze voor de Brexit van de oudere Britten en de keuze voor Trump van de Amerikanen. Deze wereldwijde trend maakt het uitzicht op verandering van deze situatie klein. Frederieke Hegger maakte daarover het geweldige interviewprogramma ‘En bedankt, babyboomers’ voor RTL Z, waarin zij babyboomers in 4 delen tot verantwoording roept.

Ook in Nederland worden voor de aankomende verkiezingen de grootste uitdagingen voor de toekomst van ons land niet door de meerderheid erkend. Ook in Nederland zal voor het eerst zo’n grote minderheid moeten leven in een wereld waarvoor ze niet zelf hebben gekozen. Ik maak mij zorgen daarover. En ik nomineer Henk Krol voor een plek op de lijst van enge mannen.

Een reactie plaatsen

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s