Autosjtuute

Het was al wat laat, ongeveer half vijf, toen ik zondagmiddag het Pancratiusplein op stapte. Net als iedere zondag dat het mooi weer is, zaten de terrassen nog lekker vol. Gelukkig stond er links en rechts nog wel wat van het chroom te blinken waarvoor ik was gekomen. Het was weer Autosjtuute, de zondag van het jaar waarop de stenen vlakte van het Pancratiusplein vol staat met blinkend chroom, het geluid van pruttelende motoren klinkt en het ruikt naar de geur van verbrande olie. Heerlijk.

Paaltje

Vroeger was het iedere mooie zomerdag Autosjtuute langs de terrassen op het Pancratiusplein. Toen stond er nog geen paaltje in de Akerstraat en was het Pancratiusplein nog niet autovrij. Het Autosjtuute was een optimaal tijdverdrijf vanaf het terras: Lekker kijken naar foute gasten die in foute bakken met nog foutere muziek uit de speakers voorbij paradeerden. De één tergend langzaam, de ander met veel te hoge snelheid.

Traditie

Gelukkig hebben een paar autofanaten ervoor gezorgd dat deze mooie Heerlense traditie slechts is gereduceerd tot 1 keer per jaar en niet geheel verloren is gegaan door een paaltje in de Akerstraat.  Ik moet ook zeggen dat de kwaliteit van hetgeen er te zien is behoorlijk omhoog is gegaan. Waar het eind jaren negentig vooral veel BMW’s, Mercedessen, Golfjes en verbouwde Opels waren die voorbij kwamen, zijn het nu mooie Amerikaanse, Engelse en Zweedse oldtimers die de ogen strelen. Maar gelukkig mogen ook de verlaagde Golfjes nog steeds meedoen.

Genieten

Het was weer genieten op het Pancratiusplein. Even een rondje tussen de auto’s door lopen, links en rechts een klein kijkje door een ruitje of een ruime blik door het geopende cabriodak om de mooie antieke dashboards te bewonderen. Vervolgens neerploffen op één van de terrassen om alles rustig van een afstand te bekijken en net als vroeger van commentaar te voorzien. En rustig wachten op het hoogtepunt. Het moment waarop die rode E-Type in beweging komt en zijn moment pakt om het mooiste concert van de dag te geven.

Nooit wat te doen

Mooier dan dat gaat een Zondag in het zuiden niet meer worden… Of misschien toch wel? Op de Bongerd kan de dag in stijl worden afgesloten met een lekker hapje bij de eerste editie van FoodTruck festival Wheels ’n Bites. Hoezo in Heerlen is nooit wat te doen?

Een reactie plaatsen

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s