Dublin

Afgelopen weekend ben ik naar Dublin geweest. Hier wat dingetjes over Dublin.

Dublin is de hoofdstad van Ierland. Ierland was nog voor Griekenland, Italië en Spanje het zorgenkindje van Europa. Dat zie je in het straatbeeld. Er is nogal wat ‘achterstallig onderhoud’ en er zijn best veel zwervers op straat.

Op straat is overigens ook niet de plaats om te zijn in Dublin. Het is er vaker slecht weer dan mooi weer en daarom speelt het leven zich vooral onder dak af, dus thuis en in de pub.

De pub is de plek waar Ieren elkaar ontmoeten. Eigenlijk is dat veel fijner dan ons Nederlandse systeem met het verplichte gesprek en het koekje bij de koffie. Waar de Nederlandse huisbezoekjes nogal eens stroef en afgesproken zijn, zijn gesprekken in de pub lekker ontspannen onder het genot van een pint. Je gaat immers niet naar de pub als je geen zin hebt om te luisteren of te vertellen.

Vertellen doen de Ieren dan ook graag. Ze zijn ook enorm behulpzaam. Als je het even niet meer weet, doe dan net alsof je een kaart staat te bestuderen. Er komt dan vanzelf een Ier vragen of hij je kan helpen. Vertellen doen Ieren dus graag en geven dan ook iets meer informatie dan nodig. Neem dus even de tijd.

Tijd-loos is de muziek die de Ieren spelen, dat blijkbaar in het bloed zit. Voor de toeristen spelen ze traditional Irish music in de pub. Blijkbaar hebben ze geen The Voice of Ireland ofzo, want de Ieren die niet in de pub mogen spelen, zoeken op straat hun publiek.

Publiek toegankelijk zijn de bergen ten zuiden van Dublin, de Wicklow Mountains. Huur een auto en rijd bijvoorbeeld naar de voormalige kloosternederzetting Glendalough. Bezoek daar niet alleen de mystieke begraafplaats maar rijd ook iets verder door om te genieten van het Upper Lake en de Poulanas, die laatste is een waterval.

Een waterval is ook te vinden in de Guinnes brouwerij (echt waar). Als je even geen zin hebt om naar de pub te gaan, is het bezoeken van de Guinness brouwerij zeker de moeite waard. Vergeet dan niet, onder het genot van een Guinness, van het uitzicht op Dublin te genieten vanuit de Gravity bar op de bovenste verdieping.

Verdieping in alcoholische dranken is niet alleen beschikbaar bij Guinness, maar ook bij de destilleerderij van Jameson. Heel anders, maar ook leuk. Meld je aan het begin van de rondleiding aan voor de smaaktest, dan krijg je meer drank.

Drank is er dus genoeg in Dublin. Dat zorgt voor problemen, zoals de vele zwervers, maar ook voor erg veel gezelligheid. Juist dat maakt Dublin een uitstekende bestemming voor een weekendje weg.

Een reactie plaatsen

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s