Censuur van het Nederlandse internet

Trots publiceerde stichting BREIN deze week dat het verkeer naar de website The Pirate Bay is gekelderd. Niet zo gek, want na een dubbele rechterlijke dwaling eerder dit jaar krijg je dit te zien als je naar The Pirate Bay surft.

Via omwegen is The Pirate Bay echter nog steeds bereikbaar, en daar houden de cijfers van BREIN geen rekening mee, zie ook dit bericht op Geen Stijl (die voor de afwisseling eens wel de spijker op de kop slaan). De sympathieke internetprovider XS4All, die zich blijft uitspreken tegen het besluit van de rechter, ziet zelfs het verkeer van Torrents (bestanden die worden gebruikt bij het downoaden van muziek of films) toenemen bij haar abonnee’s.

Terecht wijst de internetprovider erop dat geld beter kan worden besteed aan onderzoek naar nieuwe verdienmodellen voor de muziek- en filmindustrie. Deze industrieën vechten nu al 15 jaar (remember Napster) tegen consumenten die niet langer veel geld willen betalen voor overdreven hoge artiestensalarissen. Om maar niet te spreken over de zakkenvullers die daaromheen lopen zoals managers en platenmaatschappijen. En dat voor materiaal dat gemakkelijk zonder veel moeite,  kosten en kwaliteitsverlies kan worden gekopieerd.

Om te voorkomen dat onze versie van het internet gaat lijken op de Chinese versie, wordt het snel tijd dat er een einde komt aan deze censurering, die als enige doel heeft het beschermen van wankelende industrieën onder het motto van een achterhaald recht als het auteursrecht:

Het auteursrecht is het uitsluitend recht van den maker van een werk van letterkunde, wetenschap of kunst, of van diens rechtverkrijgenden, om dit openbaar te maken en te verveelvoudigen, behoudens de beperkingen, bij de wet gesteld.

Aangezien het verveelvoudigen niet meer is te handhaven in dit digitale tijdperk, is deze wet een wassen neus. Het lijkt me dan ook beter voor zowel consument als film- en muziekindustrie om deze censurering op te heffen, voordat we in Nederland helemaal doorschieten in het afschermen van het internet. Is er al een politieke partij die een vrij beschikbaar internet in haar verkiezingsprogramma heeft opgenomen?

Een reactie plaatsen

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s