De Boekenwinkel

De laatste jaren is de boekenwinkel bijna geheel uit het straatbeeld verdwenen. Niet opgewassen tegen bol.com met hun zeer uitgebreide, makkelijk doorzoekbare aanbod en korte levertijden. Toch heeft de boekhandel op de hoek van de straat bestaansrecht, denk ik.

Het gaat alleen niet meer om een groot, makkelijk doorzoekbaar aanbod, waar de boekenwinkel het toch altijd van moest hebben. De nadruk moet ergens anders op komen te liggen, want op deze gebieden is bol.com niet te verslaan. Hier een aantal opties:

1. Supersnelbezorging

Bol.com levert volgens het principe vandaag besteld, morgen in huis. Als de boekenwinkel op de hoek een ochtend en een middag rondje door de stad maakt om boeken te bezorgen, kan een klein assortiment boeken in een relatief klein gebied dezelfde dag nog worden bezorgd. Beat that bol.com!

2. Het boekentheater

Wekelijks maken veel mensen een rondje door het stadscentrum. Niet om iets te kopen maar gewoon een rondje om er even uit te zijn. Eigenlijk op zoek naar vermaak. En vermaak is iets waarin een boekenwinkel kan voorzien. Denk aan lezingen, signeersessies, boekbesprekingen en ga zo maar door. 

3. Het leescafé

Soms wil ik gewoon  de eerste pagina’s van een boek lezen voordat ik het koop. Gewoon even kijken of het wat is. Bol.com voorziet daarin, maar op een computerscherm leest toch niet zo fijn. Wat wel fijn leest is een goede stoel en een kop thee erbij. Dus: Boekenkasten eruit, goede stoelen en kop en schotel erin.

4. De curator (via Ernst-Jan Pfauth en Tim de Gier)

Bol.com is niet te verslaan op het assortiment. Dus waarom niet exact het tegenovergestelde doen? Een klein assortiment dat dagelijks of wekelijks wisselt samengesteld door eveneens wisselende gidsen binnen verschillende genres. Helemaal van deze tijd. Immers mijn  Facebook en Twitter vrienden selecteren voor mij welke afbeeldingen, webpagina’s en YouTube filmpjes interessant zijn. Dat kan ook met boeken.

Zomaar 4 opties waarmee een boekenwinkel de strijd aan kan gaan tegen het web. Toch heb ik nog geen enkele boekenwinkel gezien die er anders uitziet dan 10 jaar geleden. Wat jammer eigenlijk!

Een reactie plaatsen

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s