Inspiratie overload

Gisteren stapte ik een wereld binnen waarin ik werd overspoeld door roze, oranje en lichtgroen. Veel felle kleuren die in hun overdaad hopeloos faalden opvallend te zijn. Ik bevond mij op de De Marketing Dagen, een beurs voor marketeers in Utrecht.

Brand expedition

Maar voor die felle kleuren kwam ik natuurlijk niet. Ik kwam inspiratie opdoen. Dus snel naar de sprekers, want daar krijg ik altijd inspiratie van. Mijn eerste sessie was van @MartijnArets. Hij schreef het boek ’Brand Expedition’, het resultaat van een 5 maanden lange roadtrip om een tiental CEO’s te interviewen van bekende Europese merken als Adidas, Swarovski en Manchester United. Allemaal leuk maar het mooiste is hoe Martijn social media en self branding heeft ingezet om zijn doelen te bereiken. Het is werkelijk ongelofelijk wat je kunt bereiken met een klein budget en alleen maar het inzetten van je netwerk. Zelfs het regelen van een vrachtvliegtuig voor een fotoshoot blijkt mogelijk! Het geheim? Probeer te slapen met een mug op je kamer. Ofzoiets.

Social Powerplay

Dan door naar de mini seminar Social Powerplay van Marketing Monday’s @RvHooijdonk. Ondanks dat zijn evangelie mij ondertussen wel bekend is, het begint zelfs een beetje te vervelen, wilde ik Richard van Hooijdonk graag eens zien spreken. Rede hiervan zijn de vele positieve reacties die hij altijd krijgt. Blijkbaar hadden meer mensen dezelfde gedachte, want voor de eerste sessie was de zaal al vol toen ik aan kwam lopen. Dan maar eerst maar even lunchen.

Voor de tweede sessie dacht ik ruim op tijd te zijn, maar ook toen stond er al een lange rij. Ik mocht nog net bij de laatste 10 naar binnen. Moest ik wel op de grond plaats nemen. Prima hoor. Het seminar zelf was voor mij niets nieuws. Inderdaad het bekende evangelie over het belang van een social media strategie. Een evangelie dat ik overigens volledig onderschrijf, dus als je er nog niet bekend mee bent, zorg dan dat je op de hoogte komt. Bonus voor mij was dat Richard aankondigde te stoppen met zijn bekende Masterclasses of Social Media, die ik toch nog graag eens bij zou willen wonen. In plaats daarvan gaat hij zich richten op het buitenland. Hopelijk zorgt dat ook weer voor wat vernieuwende informatie uit zijn communicatiekanalen.

Tot slot gaf Richard aan een imagoprobleem op facebook te hebben. Zijn moeder heeft namelijk Facebook ontdekt. Beste Richard, welkom in onze generatie. Deze ervaring had ik 6 jaar geleden al op Hyves. Ik heb toen inderdaad mijn account verwijderd. Afgelopen jaar vormde zich echter dezelfde situatie, ditmaal op Facebook (volgens mij zat mijn moeder daar zelfs eerder dan ik). Toen heb ik besloten er anders, op een positieve manier tegenaan te kijken. Sindsdien is mijn moeder mijn grootste ambassadeur. Bijkomend voordeel is dat ze authenticiteit toevoegt. Er is niemand die mij beter kent dan mijn eigen moeder en mijn Facebook vrienden weten dat. Ze hebben immers zelf ook een moeder. Zijn dat niet de 2 dingen die we zoeken? Authenticiteit en Ambassadeurs?   

Maak je merk cool

Deze gedachtegang werd meteen bevestigd door de volgende spreker, @Joeri_insites. Joeri heeft zich verdiept in mijn generatie en daar is het boek ’Maak je merk Cool’ uitgekomen. Hij kwam met een onderzoek waaruit is gebleken dat de door jongeren meest genoemde rolmodellen op de eerste plaats hun eigen vrienden zijn en op de tweede plaats hun ouders. Een comment van moeders is dus cool. Met nog meer van dit soort statistieken toont Joeri aan wat mijn generatie triggered. Voor mij zaten daar een paar leuke nieuwe dingen bij. Wat ik vooral opvallend vond was dat het leek alsof mijn generatiegenoten, waar het merendeel van het publiek uit bestond, daar helemaal niet zo van op de hoogte leken te zijn.

Egostrippen

De laatste sessie die ik bijwoonde was de sessie Egostrippen van Rick van Asperen. Een leuke interactieve sessie waarin aan de hand van een aantal spelletjes grote ego’s werden verkleind en tegelijk kleine ego’s werden vergroot. Kortom, een leuke sessie waarin nog eens werd benadrukt dat grote ego’s met veel kennis stil staan en dat je met een klein ego dat open staat voor een veranderende omgeving misschien wel veel verder kan komen.

Inspiratie overload

Lijkt me duidelijk dat ik zeer geinspireerd weer de Jaarbeurs uit liep. Het voelde zelfs als inspiratie-overload. Een grote bak versie inspiratie die ik nu in de praktijk mag gaan brengen in de metaalindustrie. Probleem is dat ze daar nog lang niet zover zijn. “Hoezo klanten benaderen? Doe niet zo gek joh! Die kunnen wij niet beinvloeden. Die zijn gewoon zo.” Eerst maar eens een bruggetje bouwen om die kloof te dichten dan.   

Een reactie plaatsen

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s