Copy right

Altijd dacht ik dat innovatie voortkomt uit onderzoek door slimme jongens en meisjes die jarenlang in een R&D lab spenderen om een oplossing voor een probleem te vinden. Tot Apple de iPad lanceerde. Want welk probleem lostte de iPad eigenlijk op? Geen enkel. De iPad vult een behoefte in waarvoor tot die tijd de laptop en de smartphone goed genoeg werden bevonden.

Is de iPad innovatief? Nee, eigenlijk niet. Het is een samenvoeging van 2 bestaande producten, de laptop en de smartphone. Dat had iedereen kunnen bedenken. Het vreemde is dat niemand dat ooit eerder heeft gedaan…

Deze week was ik naar de European Sales & Marketing Conference van mijn werk. Guest speaker was Fredrik Härén, over creativiteit in business. Zijn definitie van een idee is: een samenvoeging van 2 al bestaande zaken die nog niet eerder zijn samengevoegd. En zo simpel is het gewoon. Laptop en smarphone = tablet. Tablet en laptop = ultrabook. GPS en kaart = TomTom. Tuincentrum + kledingwinkel = zie mijn vorige blogpost.

Maar waarom worden deze innovaties dan als speciaal ervaren? De definitie van Fredrik in formule vorm: Idee = P(K+I) waar P staat voor people K voor kennis en I voor informatie. Alle drie ruimschoots voorhanden voor iedereen op deze wereld. Het gaat om de +. Die wordt bijna nooit gemaakt. Waarom zijn er al jaren auto’s en draadloos internet en is er pas dit jaar een auto met draadloos internet? Omdat de + nooit is gemaakt.

Het gaat dus niet om copyright maar om copy right. Copy it right. Het maken van de plus. De rest is al beschikbaar en ligt te wachten om te worden gebruikt.

Een reactie plaatsen

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s