Er zit geen muziek meer in de muziekbranche

Zojuist las ik ergens dat muzikanten het in dit digitale tijdperk verschrikkelijk zwaar hebben. Ze verkopen geen cd’s meer, dus hebben ze geen inkomen meer. Huh? Wat? Een muzikant moet toch muziek maken om geld te verdienen? Waarom verkoopt hij dan cd’s?

Vroeger, nog voor de langspeelplaat, verdienden muzikanten geld door iedere avond live op te treden. Met vinyl, cassettebandjes en cd’s kwamen er gegevensdragers die muziek op iedere plek beschikbaar maakten. Al snel leverde dit voor een aantal muzikanten meer geld op dan live optredens. Hierdoor werd het live optreden een promotie om meer albums te verkopen. Dat is natuurlijk de omgekeerde wereld.

Als muziekliefhebber heb ik de wereld altijd andersom gezien. Een album kopen was een noodzakelijk kwaad. Eigenlijk wil ik een live optreden kopen, maar een muzikant kan maar op 1 plek ter wereld tegelijk zijn en ik ook. Om toch de muziek te kunnen luisteren, kocht ik maar het album. Het beste alternatief.

Het digitale tijdperk heeft de muziekbranche nu weer teruggedraaid, zoals het hoort. Muzikanten vinden dat ze het nu zwaar hebben. Volgens mij hebben ze het jarenlang veel te goed gehad. Het zou fijn zijn als ze nu stoppen met klagen en weer muziek gaan maken. Daar zijn ze tenslotte muzikant voor geworden.

Bovendien, het digitale tijdperk heeft het veel gemakkelijker gemaakt om als muzikant je optreden te promoten. Met al die digitale hulpmiddelen is het maar net wat jij als muzikant als je belangrijkste bezigheid ziet. Of is het maar net wat je publiek als je belangrijkste bezigheid ziet?

Een reactie plaatsen

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s