Nederland is geen gaaf land meer

“Nederland is een gaaf land” zei onze minister-president ooit. Maar is Nederland dat ook voor minderheden, zoals kleurlingen, mensen met een niet Nederlands klinkende achternaam, LHBTQ+’s, Groningers, veganisten, woninghuurders en ga zo maar door? Groeperingen die je steeds meer hoort klagen over verschillende onderwerpen. Ik wilde wel eens weten hoe serieus al dat geklaag is. Eens zien hoe het écht is om in Nederland tot een minderheidsgroep te behoren. Voor mij als hoogopgeleide blanke man niet heel erg eenvoudig. Maar dankzij de coronapandemie deed deze mogelijkheid zich eens voor: Ik werd antivaxxer en QR weigeraar. Niet full wappie maar wel het volledig  benutten van de eigen keuzevrijheid die we in Nederland zo belangrijk vinden. Ten eerste omdat het kon, ik behoor niet tot de risicogroep. Ten tweede omdat ik die vrijheid heel belangrijk vind. En ten derde voor de minderheidsgroepexperience.

Die minderheidsgroepexperience die kreeg ik. En niet zo’n klein beetje. Continu werd ik bewust of onbewust erop aangesproken dat mijn keuze niet paste in het belang van de maatschappij. Door familie, door vrienden. Ongemakkelijke gesprekken bij de koffie automaat op het werk. Het bleef maar doorgaan. Hoe terecht wellicht ook, maar jeetje, het is een individuele keuze en soms is nee ook een antwoord. Waarom voel ik mij steeds genoodzaakt mijn keuze te verantwoorden naar anderen toe? Het ergste vond ik wellicht nog dat dit gedrag werd aangemoedigd en deze mensen zich gesterkt voelden door de minister van Volksgezondheid, met zijn uitspraak in één van zijn persconferenties ‘spreek mensen erop aan, heb het er met anderen over’. Het bewust creëren van sociale druk op een minderheidsgroep. Zo voelt het dus als je continu hoort dat Zwarte Piet een Nederlandse traditie is. Als je continu hoort dat homoseksualiteit in Nederland geaccepteerd wordt. Dat je achternaam of huidskleur geen invloed heeft op hoe je wordt gezien. De eenvoud waarmee Nederlanders vanuit hun eigen positie hun mening opdringen aan een ander, het is gewoon verschrikkelijk. 

Ook die 3G maatregel en QR code. ‘Ja maar je kunt je toch laten testen als je ergens naar toe wilt?’ Alsof je tegen een Groninger zegt dat hij maar moet verhuizen uit dat gaswinningsgebied. Of tegen een vegetariër dat vlees ook eten is. Of tegen de starter op de woningmarkt dat een huurhuis ook een huis is. Nee, we willen ons niet aanpassen aan jouw mening. We willen gewoon hetzelfde worden behandeld als de meerderheid van Nederland. Dit is niet hoe democratie werkt, dat iedereen maar moet doen wat de meeste mensen denken dat goed is. Het gemak waarmee we onze eigen overtuiging plakken op de mening of situatie van iemand anders. Het is gewoon verschrikkelijk. Nederland is geen gaaf land meer. Nederland is een verschrikkelijk arrogant intolerant kloteland geworden. Maar dat merk je pas als je aan de andere kant staat.

Een reactie plaatsen

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s