Vaccinatiedwang

“Het is niet de vraag of je besmet wordt, maar wanneer.” Dit zei demissionair minister Hugo de Jonge tijdens de laatste persconferentie, maar ook eerder al een aantal keer. Waar herd immunity in de allereerste coronatoespraak vanuit het torentje nog een slip of the tongue van Rutte was, is het nu, zonder het zo duidelijk te benoemen, kabinetsbeleid geworden. Zeer controversieel kabinetsbeleid welteverstaan: Namelijk een keuze voor ongelijke behandeling van Nederlanders, zelfs nu al, zonder dat de 2G maatregel van kracht is.

Weet dat ons (demissionair) kabinet er behoort te zijn voor alle Nederlanders. Ongeacht afkomst, huidskleur, geloof, leeftijd, geslacht, opleiding, handicap, hersencapaciteit en alle andere zaken waarop we als mensen kunnen verschillen. 

Tot de persconferentie van afgelopen vrijdag waren de coronamaatregelen, zoals de 1,5 meter en het vaccinatiebeleid, erop gericht om het virus in te dammen. Maar zonder het specifiek te benoemen is dit afgelopen vrijdag gewijzigd. Met de wetenschap dat de vaccins onvoldoende bescherming bieden tegen besmetting, was het logisch geweest de 1,5 meter regel overal opnieuw te introduceren. Door dit niet te doen kiest het demissionaire kabinet voor een beleid dat niet gericht is op het terugdringen van het aantal besmettingen, maar om juist het virus rond te laten gaan, met name onder gevaccineerden die zich veilig wanen met een door vaccinatie verkregen groen vinkje. Daarmee creëert het kabinet dus geen veiligheid maar juist onveiligheid: Op plekken waar de QR code geldt, vormen gevaccineerden een groot risico voor de andere groep, de niet-gevaccineerden. 

Hierdoor worden niet-gevaccineerden voor een voldongen feit gesteld: Hun gezondheid wordt niet overal beschermd door het overheidsbeleid. In alle gelegenheden die voor niet-gevaccineerden open zijn gesteld met een negatieve coronatest, lopen zij een significant risico besmet te worden door niet-gevaccineerden die zich van geen kwaad bewust zijn omdat ze zich gesteund voelen door het overheidsbeleid en het groene vinkje. Een groot gezondheidsrisico voor een nog vrij grote groep Nederlanders, gecreëerd door een overheid die weet dat deze maatregelen een gedeelte van haar burgers onvoldoende beschermt. 

Hoe is het mogelijk dat de verstandige keuze voor niet-gevaccineerden, locaties waar de QR code toegang geeft niet bezoeken, überhaupt door niet-gevaccineerden moet worden overwogen en zelfs tot een individuele keuze wordt gemaakt omdat het demissionair kabinet het niet nodig vindt om er voor alle Nederlanders te zijn? Van de tweedeling waarover wordt gesproken door invoering van het 2G beleid, is nu als sprake.

Natuurlijk kun je zeggen dat de meerderheid zich niet hoeft aan te passen aan de kleinere groep die het kabinetsbeleid niet wenst te volgen. Daar is nu echter geen sprake meer van. Met de wetenschap dat ook gevaccineerden nog steeds besmettelijk zijn en, weliswaar in mindere mate, risico lopen op ziekenhuisopname, kun je niet anders dan ook voor deze groep maatregelen te treffen om verspreiding van het virus tegen te gaan. Alleen maatregelen nemen voor niet-gevaccineerden is in deze fase van de pandemie te selectief om het virus te bestrijden.

Daarbij zou je kunnen zeggen dat niet-gevaccineerden er bewust voor kiezen om een groter gezondheidsrisico te lopen door het vaccin niet te nemen. Maar dat ontslaat onze demissionaire regering er niet van om ook de belangen van deze groep Nederlanders te vertegenwoordigen en maatregelen te nemen waar deze groep belang bij heeft. Door dat heel bewust niet te doen, dwingt de overheid deze groep andere keuzes te maken. Niet alleen om zichzelf zonder risico’s toegang te verschaffen tot specifieke voorzieningen, maar vooral om zichzelf te beschermen tegen gevaccineerden die zichzelf, gewapend met een groen vinkje, superieur wanen en een overheid die het verzuimt om alle Nederlanders te vertegenwoordigen. 

De tweedeling waarbij onderscheid wordt gemaakt op basis van een persoonlijke keuze is er nu al. Dat een overheid bewust keuzes maakt waarmee een gedeelte van haar burgers aan het lot over worden gelaten, is enorm verontrustend. Zeker als het vangnet een zorgsysteem is dat door jarenlange bezuinigingen tegen haar grenzen aan loopt. 

Wie stopt deze overheid voordat het écht om mensenlevens gaat?

Een reactie plaatsen

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s