De 5 leukste dingen om te doen in Valkenburg

Valkenburg is het centrum van de toeristenindustrie in Zuid Limburg en trekt jaarlijks duizenden toeristen. In de kleine straatjes is het daarom altijd druk en voor toeristen is er veel te doen. Maar wat zijn nu de dingen die écht de moeite waard zijn in Valkenburg?

 

Beklim de Cauberg met je wielrenfiets

Met de aankomsten van de Amstel Gold Race en meerdere wereldkampioenschappen is de Cauberg door wielerliefhebbers bijna heilig verklaard. Ook voor amateurwielrenners is Valkenburg een uitstekend beginpunt voor tocht door Zuid Limburg op de wielrenfiets.

Bij de Amstel Gold Race Experience start de Amstel Gold Race fietsroute, een route met 3 lussen die samen het wedstrijdparcours van de Amstel Gold Race vormen. Alle drie de lussen zijn uitgepijld, dus je hoeft je niet druk te maken over het vinden van de juiste weg.

De zware finalelus is 79 kilometer en de hele route met 3 lussen is 267 kilometer. Natuurlijk gaan alle lussen over de Cauberg, die je als toetje nog een keer kan bedwingen om over de officiële finishlijn van de Amstel Gold Race te fietsen in Berg en Terblijt!

 

Geniet van het uitzicht bij de Kasteelruïne

Het mooiste uitzicht over Valkenburg heb je vanaf de Kasteelruïne. Plof even neer op het Panoramaterras van Restaurant De Haselderhof naast de ruïne en geniet van het uitzicht over Valkenburg. Je komt er via het glazen toegangsgebouwtje op het Grendelplein.

 

Mountainbiken in de Grotten

Het bezoeken van de grotten is een populaire activiteit voor toeristen in Valkenburg. Er zijn een aantal grotten die je kunt bezoeken met een gids maar de rondleidingen zijn meestal vrij suf. Toch is er ook een leuke manier om de grotten te ontdekken, en dat is per mountainbike!

Mountainbiken door de grotten kan alleen bij de Sibbergroeve, die een eindje buiten het centrum van Valkenburg ligt. Tijdens de tocht rijd je een route van ongeveer 8 tot 10 kilometer door de donkere grotten!  

 

Wandelen naar de Kluis

Voor wie even de drukte wil ontsnappen ligt een klein stukje buiten het centrum van Valkenburg Kasteel Oost. Dit is een mooi vertrekpunt voor een wandeling langs de Geul met veel bezienswaardigheden, met als laatste het huisje van de kluizenaar op de Sjaasberg. Onderweg kom je onder andere langs ‘de 3 beeldjes’, Kasteel Schaloen en De Kluis. Een wandeling met alleen maar highlights!

 

Zomerrodelen

Ook een mooi uitzicht over Valkenburg heb je vanaf de Wilhelminatoren. Hier kun je komen via de stoeltjeslift met het dalstation aan de Neerhem. Boven aangekomen kun je de 35 meter hoge Wilhelminatoren beklimmen en via de tokkelbaan weer naar beneden. Terug naar het dalstation van de stoeltjeslift kan met een slee via de zomerrodelbaan.

Een reactie plaatsen

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s